Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Marietta Karamanli, βουλευτής στην Γαλλική Βουλή

Η Marietta Karamanli είναι μια γαλλική πολιτική προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής. Γεννημένη στην Αθήνα, κρατά δυνατούς με την χώρα καταγωγής της, την Ελλάδα, όπου βρίσκεται ακόμα όλη η οικογένειά της.

Ενσωματωμένη στην γαλλική πολιτική ζωή εδώ και πολλά χρόνια, είναι βουλευτής της Sarthe από το 2007 και Αντιδήμαρχος της πόλης Mans.
JPEG - 24 ko
Marietta Karamanli
Την συναντήσαμε πρόσφατα, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα αντιπροσωπείας γάλλων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλία-Ελλάδα της Γαλλικής Βουλής, της οποίας είναι Αντιπρόεδρος.
- Είστε ελληνογαλλίδα. Πώς ζείτε στην καθημερινότητα αυτόν τον διπλό πολιτισμό; Σε τι το γεγονός αυτό μπορεί να είναι προσόν ή μειονέκτημα;
"Ο διάσημος ανθρωπολόγος Marshall Sahlins λέει ότι ο άνδρας (και η γυναίκας) είναι από τη φύση του ένα πολιτισμικό ον.
Το να έχεις καταγωγή και συγγένεια με έναν τόπο, να επιλέγεις να ζεις και να υιοθετείς έναν άλλον τόπο και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης από αυτόν που έχεις μάθει και γνωρίζεις είναι σίγουρα μια περιπέτεια και μια πορεία που σε εμπλουτίζει και σε κάνει πιο συμπαθή όχι μόνον έναντι εκείνων που σου μοιάζουν, αλλά και γενικότερα έναντι όλων.
Είναι λοιπόν ένα διπλό προσόν : γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και γνωρίζεις καλύτερα και τους άλλους !"
- Πώς κρατάτε ζωντανή της ελληνογαλλική σχέση και ποια είναι η άποψή σας για τη σχέση αυτή;
"Αφενός, η οικογένειά μου (ο πατέρας μου που είναι 90 ετών και η αδελφή μου) που ζει στον Βόλο, καθώς και πάρα πολλοί φίλοι μου μιλούν για την ζωή στην Ελλάδα.
Αφετέρου, παρακολουθώ την Ελλάδα, η οποία έχει μια ιστορία, φέρει αξίες πολιτισμού και ενός τρόπου ζωής που δίνει αξία στο «ευ ζην» και όχι μόνον στο «έχειν περισσότερα».
Τέλος, έχω διάθεση να βοηθήσω αυτήν την θαρραλέα χώρα, η οποία διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα και την ευφυΐα ενός ελεύθερου έθνους. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να δηλώσει και να δείξει την αλληλεγγύη της και να μην αφήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές να υπαγορεύσουν τους δικούς τους νόμους, τη στιγμή μάλιστα που ευθύνονται για την μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την σημερινή κρίση."
- Τι θα συμβουλεύατε έναν/μία νεαρό/νεαρή Έλληνα/Ελληνίδα, ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική ;
"Δεν μπορώ να του δώσω παρά μια συμβουλή, «να είναι ο εαυτός του», να έχει κριτικό και ανεξάρτητο πνεύμα, να ακούει τους άλλους, και τους πιο ταπεινούς, να χαράξει πορεία βάσει των δικών του επιλογών και να μην αφήσει τους άλλους (τα κόμματα, τους θεσμούς, τον κομφορμισμό) να επιλέγουν στη θέση του. Να κρατήσει τις πεποιθήσεις του και την αγάπη του για τους άλλους, πράγμα που φαίνεται απλό αλλά που είναι συχνά δύσκολο να καταφέρεις! "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου