Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Καταγγελία του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σερρών: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Καταδικάζουμε ομόφωνα τις αιφνιδιαστικές και ανεδαφικές και αντιπαιδαγωγικές  αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ που αφορούν στη διδασκαλία της Ξένης Γλώσσας επιλογής στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια καταργώντας το ισχύον σύστημα .
 Με την απόφαση αυτή καταργείται, με αυταρχικό και πρόχειρο τρόπο, η παράλληλη διδασκαλία της γλώσσας επιλογής, μετατρέποντας τα σχολεία σε αμιγώς γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα.
Αποκορύφωμα της προχειρότητας , επιπολαιότητας  και αναλγησίας του ΥΠΔΒΜΘ, είναι ο εκβιαστικός εξαναγκασμός των μαθητών σε αλλαγή ξένης γλώσσας στην περίπτωση που, λόγω πλειοψηφίας, επικρατήσει διαφορετική γλώσσα στο σχολείο από αυτήν που είχαν επιλέξει και διδαχθεί κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση σημαίνει ότι :
1. Ένα μεγάλο μέρος των μαθητών θα  αναγκαστεί να παρακολουθήσει όχι την γλώσσα της προτίμησής του αλλά τη γλώσσα της πλειοψηφίας χάνοντας έτσι κάθε ενδιαφέρον για την δεύτερη ξένη γλώσσα.
2.Η δυνατότητα που παρέχει, στους  μαθητές Γυμνασίου, για μετακίνηση σε όμορο σχολείο, θα επιφέρει χωροταξική αναστάτωση  (λόγω κύματος  μετεγγραφών) και δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες.
3. Επιπρόσθετα η δυνατότητα απαλλαγής από την ξένη γλώσσα επιλογής, που προσφέρει εναλλακτικά, αφαιρεί στην ουσία, από μερίδα μαθητών, τη δυνατότητα εκμάθησης δεύτερης γλώσσας σε μια εποχή που η εκμάθηση και η πιστοποίηση των ξένων γλωσσών αποτελεί αδιαμφισβήτητο προσόν καθώς  διευρύνει τον ορίζοντα των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών τους.

 Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου