Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Φλερτ με γαλλικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα


Επαφές Χρυσοχοΐδη στο Παρίσι με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων
Ανοιγμα και σε γάλλους επιχειρηματίες επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Χθες στο Παρίσι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με εκπροσώπους δέκα γαλλικών επιχειρήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, γάλλοι επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την Αθήνα τον Νοέμβριο.
Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η Vinci και η Vinci Aeropores που ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τους αυτοκινητόδρομους, όπως είναι η διαχείριση της Εγνατίας, η Alstom, η οποία ενδιαφέρεται για τον μηχανολογικό εξοπλισμό σε Μετρό και τρένα, η SNCF (οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι) που ενδιαφέρεται για τον ΟΣΕ, η PMU (γαλλικοί ιππόδρομοι) που ενδιαφέρεται για τον ΟΔΙΕ, ο ενεργειακός όμιλος GDF Suez που επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις εταιρείες ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και η χρηματοοικονομική εταιρεία Assya, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα τη Eurocorp και επιδιώκει την παροχή συμβουλών σε υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα.

Εγγυήσεις. Εκτός από το ενδιαφέρον τους οι εκπρόσωποι των γαλλικών εταιρειών επικεντρώθηκαν σε ερωτήματα γύρω από τις συμβάσεις παραχωρήσεων αλλά και το πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων, για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι οι διαπραγματεύσεις των συμφωνιών θα προβλέπουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Παρίσι το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Παρισιού, κάλεσε τους 135 εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών από τον χώρο των κατασκευών, του τουρισμού, της ύδρευσης και του χρηματοοικονομικού τομέα να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη συγκεκριμένων αποφάσεων για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και ενεργειών για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις γαλλικές τράπεζες - παρούσες στην ημερίδα ήταν οι BNP Baribas, Credit Agricole - να χρηματοδοτήσουν γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ακολουθώντας την πρακτική της γερμανικής επενδυτικής KFW. Ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε χθες και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας OSEO, Αρνό Κοντό, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την προοπτική αυτή.
Για τον τουρισμό. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού
Γ. Νικητιάδης κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό, ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Club Med Ανρί Ζισκάρ Ντεστέν, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αυξήσει τις κλίνες στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Κρήτη. Ο κ. Νικητιάδης συνάντησε και εκπροσώπους της εταιρείας Transavia, από τους οποίους ζήτησε περισσότερες πτήσεις προς την Αθήνα.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου