Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Δεν έφυγαν μόνοι«Ποιος ήσασταν; Τι κάνατε στο Παρίσι; Από τι πεθάνατε; Δεν ξέρουμε τίποτα για σας, αλλά βρισκόμαστε εδώ για να σας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Αναπαυθείτε εν ειρήνη, Ζαν-Μαρί».Το νεκροταφείο του Τιαί, έξω από το Παρίσι, είναι το δεύτερο σε μέγεθος σε όλη την Ευρώπη. Εδώ, γίνονται δύο φορές την εβδομάδα κηδείες όπου δεν κλαίει κανείς. Άστεγοι, ηλικιωμένοι ή καμιά φορά και νέοι, ξένοι χωρίς χαρτιά ή απλώς άτομα που οι οικογένειές τους δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν, ο Ζαν-Μαρί, ο Ντομπροζάν, ο Πασκάλ, ο Ζορζ, έχουν ένα κοινό στοιχείο: πέθαναν εντελώς μόνοι. Κανείς δεν τους αναζήτησε. Και κανείς δεν θα τους απηύθυνε τον τελευταίο αποχαιρετισμό αν δεν υπήρχαν οι Νεκροί του δρόμου. Ύστερα από συμφωνία με τον Δήμο του Παρισιού, η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει από το 2004 να ενταφιάζει δωρεάν τους απόκληρους σ΄ έναν χώρο 1.000 στρεμμάτων του νεκροταφείου. Και να τους συνοδεύει στην τελευταία τους κατοικία.Ο Ντομινίκ Γκιγιό δεν γνώριζε τον Ζαν-Μαρί, για τον οποίο εκφώνησε τον παραπάνω σύντομο επικήδειο. Δεν γνώριζε ούτε την Κλαιρ Μισέλ, που συνόδευσε μαζί του τον νεκρό. Πάντα σε ζευγάρια πάνε τα μέλη της οργάνωσης. «Οι υπεύθυνοι φροντίζουν να μην έρχεται η σειρά μας πάνω από μια φορά το τρίμηνο, θα ήταν μακάβριο να επικεντρωθεί κανείς σ΄ αυτό το καθήκον», λέει στη δημοσιογράφο της Μοντ. Πρώην συνδικαλιστής, ο 65χρονος Ντομινίκ θεωρεί πως η δουλειά αυτή αποτελεί χρέος του ως πολίτη. «Όταν οι άνθρωποι είναι ζω ντανοί, δικαιούνται την παρουσία ενός δικηγόρου. Όταν πεθαίνουν, πρέπει να υπάρχει κάποιος που εξασφαλίζει ότι ο ενταφιασμός τους γίνεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια».Όταν η Κλαιρ αναλαμβάνει να γράψει έναν επικήδειο, προτιμά να ξέρει ένα όνομα, μια ημερομηνία γέννησης, ώστε να προσωποποιεί κάπως το κείμενο. Ο Ντομινίκ, πάλι, αυτοσχεδιάζει. Για τον αποχαιρετισμό του Ζορζ διάλεξε ένα ποίημα του Ευγένιου Ποτιέ, με τίτλο Οι νεκροί έχουν ανάγκη τους ζωντανούς. «Πολλοί ξεχνούν ότι ο συντάκτης της Διεθνούς ήταν και ποιητής». Πριν αποχωρήσει, θα αποθέσει στον τάφο ένα γλαστράκι μ΄ ένα ροζ κυκλάμινο. Κι έτσι, αν καμιά μέρα κάποιος τον αναζητήσει, θα ξέρει ότι δεν τον έθαψαν σαν το σκυλί.Οι Νεκροί του Δρόμου ιδρύθηκαν το 2002 και ήρθαν απότομα στην επικαιρότητα με τον καύσωνα της επόμενης χρονιάς. «Οι αρχές αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι δεκάδες νεκροί κάθε μήνα ήταν στα αζήτητα και ότι έπρεπε να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή κηδεία», λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης Κριστόφ Λουί. Οι απόκληροι θα παραμείνουν στους τάφους για πέντε χρόνια. Ύστερα θα δώσουν τη θέση τους στους επόμενους. Η σορός τους θα αποτεφρωθεί. Η τέφρα θα διασκορπιστεί σ΄ έναν κήπο. Στο βάθος ενός συρταριού, μια λευκή κάρτα θα βεβαιώνει ότι δεν έφυγαν μόνοι.

TV5 Monde : des cours de français gratuits en ligne

Δωρεάν μαθήματα γαλλικών για αρχάριους μέσω Διαδικτύου από την διεύθυνση www.tv5.org

Vous êtes étranger et vous souhaitez apprendre les premiers rudiments de français pour communiquer avec des francophones ? Découvrez des cours de français gratuits en ligne pour les grands débutants avec "Première classe" de TV5 Monde.

Proposée en version multilingue (anglais, allemand, espagnol et français), "Première Classe" s’adresse à ceux qui n’ont aucune connaissance en français. Les cours sont composés de 6 thématiques : les salutations, les loisirs, les repas, le logement, le travail, la santé. À travers une grande typologie d’exercices qui mêlent sons et images, les activités s’appuient entièrement sur les ressources audiovisuelles du site internet de TV5 :

  • la prononciation et l’interculturalité sont au coeur des activités principales en plus des exercices de vocabulaire et de grammaire,
  • les objectifs sont abordés par étape (comprendre, repérer, structurer, s’entraîner),
  • un système de correction permet à l’apprenant de repérer ses erreurs et de les corriger,
  • des aides et astuces sont accessibles aux utilisateurs tout au long de leur parcours d’apprentissage (aides de vocabulaire, de grammaire, de prononciation et informations socio-culturelles).

En 2010, TV5 Monde doit enrichir son dispositif multimédia d’apprentissage et d’enseignement du français en lançant de nouveaux programmes pour les apprenants (niveau débutant à avancé) et pour les professeurs de français partout dans le monde.

2010 - Διεθνές έτος για την προστασία της βιοποικιλότητα : προκλήσεις για την Γαλλία


Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως Διεθνές έτος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος, η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των απειλών που αυτή δέχεται (διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, αποψίλωση δασών, γεωργικές πρακτικές, ρυπάνσεις). Πρέπει όμως επίσης να θέσουμε τις βάσεις για μιαν πραγματική αλλαγή. Προς τον σκοπόν αυτόν, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από μια πιλοτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του επιστημονικού χώρου, των δημοσίων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και συλλόγων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη σειρά δράσεων. Η διεθνής αυτή κινητοποίηση αποτελεί ευκαιρία για να καταλάβουμε καλύτερα ότι η βιοποικιλότητα διαδραµατίζει κρίσιµης σηµασίας ρόλο για τη συνολική βιώσιµη ανάπτυξη της Γης.


Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, ο Christophe FARNAUD, Πρέσβης της Γαλλίας στην

Ελλάδα, κήρυξε την έναρξη ενός ξεχωριστού διαγωνισμού με θέμα την ανεκτικότητα και το

σεβασμό του Άλλου, στην πρεσβευτική κατοικία, παρουσία των Djibril Cissé και Didier Domi.

Οι δύο γάλλοι πρωταθλητές, φίλοι στη ζωή και κάνοντας καριέρα στον Παναθηναϊκό και τον

Ολυμπιακό αντίστοιχα, δύο ομάδες σε άμεσο ανταγωνισμό για τον τίτλο του πρωταθλήματος

Ελλάδος, δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να γίνουν ανάδοχοι αυτού του εγχειρήματος που

απευθύνεται στους νέους έλληνες γαλλόφωνους μαθητές λυκείου και φοιτητές και να διοργανώνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας « Oui je parle français ». Οι παίκτες υπενθύμισαν τη σημασία της ανεκτικότητας, στα αθλητικά γήπεδα και εκτός αυτών. Ο Djibril Cissé, ο οποίος διάλεξε και το θέμα αυτού του διαγωνισμού, τόνισε την σημασία του σεβασμού του Άλλου και της διαφορετικότητάς του, επισημαίνοντας ότι ο πλούτος του σημερινού κόσμου βρίσκεται στην ποικιλομορφία. Ο Didier Domi δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο έπρεπε να αποτελεί ένα χώρο εκμάθησης της ανεκτικότητας για τους νέους. Αυτοί οι δύο αυθεντικοί επαγγελματίες, πολύ αφωσιωμένοι στην υπεράσπιση των ομάδων τους, έδωσαν ραντεβού την

Κυριακή 21 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ για το πολυαναμενόμενο ντέρμπι. Ο Djibril Cissé υποσχέθηκε στον Didier Domi μια ζεστή υποδοχή, αλλά πάντα φιλική, με σεβασμό στους κανόνες και στον αντίπαλο. Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Farnaud, χαιρέτησε την συμβολή σε αυτό το πολιτιακό σχέδιο, των δύο παικτών που ενσαρκώνουν εθιμοτυπικά την αντιπαλότητα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά που επέλεξαν να προωθήσουν στους νέους τις θεμελιώδεις αξίες της άθλησης και της κοινής ζωής της αρχαιότητας : την τιμιότητα, την ανεκτικότητα, και το σεβασμό του Άλλου. Υπενθύμισε ότι «αυτές οι αξίες είναι επίσης αξίες της γαλλοφωνίας που καθορίζεται σήμερα ώς ένας χώρος όπου τα άτομα μοιράζονται όχι μόνο μια γλώσσα, τα γαλλικά, αλλά πιο ευρέως ένα σύνολο αξιών. Πράγματι, εάν ο Oιεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας έχει γίνει ένας θεσμός σύμβολο της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, αν οι μη γαλλόφωνες χώρες που γίνονται μέλη του πληθαίνουν

συνεχώς, είναι γιατί προστατεύει και ενσαρκώνει καλοπροαίρετα, σε παγκόσμια κλιμακα, αυτές τις έννοιες της ανεκτικότητας και του σεβασμού που αυτός ο διαγωνισμός θέλει να προωθήσει». Τέλος, ο Christophe Farnaud ευχαρίστησε τον Djibril Cissé και τον Didier Domi γι αυτή την υπέροχη ευκαιρία που δίνεται σε όλους στην Ελλάδα να μιλήσουν με άλλο τρόπο για το επαγγελματικό άθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο. Τους έδωσε ραντεβού στην Γαλλική Πρεσβεία για την απονομή των βραβείων αυτού του διαγωνισμού, την εβδομάδα της Γαλλοφωνίας πριν από το ντέρμπι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα προσφέρουν στους νικητές μια πολιτιστική διαμονή δέκα (10) ημερών στο Παρίσι.

Όλες οι πληροφορίες γι αυτό το διαγωνισμό (συμμετοχές ώς τις 5 Μαρτίου), βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (www.ifa.gr).

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλο το κοινό στην ομιλία του Ν. Λυγερού, "Η φιλοσοφική σκέψη του ALBERT CAMUS"

Για πρώτη φορά από τις Σέρρες πολιτιστική εκδήλωση μεταδόθηκε απ΄ευθείας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ μέσα από το διαδίκτυο χάρη στη www.serrestv.gr
Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Νομού Σερρών" Σέρρες-Φος" "πέτυχε διάνα" στην επιλογή του ομιλητή στην εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Σερρών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του ALBERT CAMUS, με θέμα "Η φιλοσοφική σκέψη του ALBERT CAMUS", το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, στις 7:00 το απόγευμα στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Σερρών. Ο ομιλητής κ. Νίκος Λυγερός ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος που θα μπορούσε να επιλεγεί για να μιλήσει για τον, μάλλον, παρεξηγημένο αλλά βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας Almbert Camus. O Νίκος Λυγερός με την ευχέρεια λόγου και το πλούσιο λεξιλόγιο που τον διακρίνει, μίλησε από στήθους, όπως κάνει πάντα, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών που πλημμύρισαν την αίθουσα "Γεώργιος Χρηστίδης" του Επιμελητηριακού Μεγάρου.

Αποσπάσματα από έργα του ΚΑΜΥ διάβασαν οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ΜΙΛΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΣ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γεώργιος Καρδάκος και εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ Θεόφιλου Λεονταρίδη.

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Το Σπίτι της Αντουανέττας


Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Αλεξανδρούπολης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
ΞΑΝΑ-ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΟΥ!
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 20.30 – στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑΣ, Τσιμισκή 20.
Προσκαλούμε όλους όσους διδάχτηκαν στο παρελθόν τη γαλλική γλώσσα και θέλουν να την θυμηθούν και πάλι μέσα από συζητήσεις και προβολές γύρω από διάφορα θέματα επικαιρότητας, σε μία πρώτη αναγνωριστική συνάντηση κατά την οποία θα ορίσουμε μαζί το περιεχόμενο των επόμενων συναντήσεων, με βάση τα ενδιαφέροντα του κοινού. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και υποστηρίζεται από τη μεταπτυχιακή γαλλίδα φοιτήτρια, Leslie Bernard, που θα παραμείνει για τέσσερις μήνες στο «Σπίτι της Αντουανέττας» με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής της άσκησης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΑ – ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
20 Φεβρουαρίου
Κατασκευή γαλλικού παιχνιδιού με την Leslie Bernard και φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ.
27 Φεβρουαρίου
Τεχνική κολάζ με την Leslie Bernard και φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ.
6 Μαρτίου
Πολυπολιτισμική συνάντηση. Τρεις φοιτήτριες, μία γαλλίδα, μία ισπανίδα και μία αγγλίδα παίζουν παιχνίδια με τα παιδιά σε τρεις διαφορετικές γλώσσες.

13 Μαρτίου
Πασχαλινές κατασκευές

20 Μαρτίου
Δεν θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στο Σπίτι λόγω της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Σαββατο 20 Μαρτίου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παράσταση « Le Cabaret» με το θίασο ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΦΑΡΖΟΥΑ από την πόλη Φαρζουά της Γαλλίας. Πρόκειται για μία ερασιτεχνική ομάδα που θα παρουσιάσει ένα θέαμα το οποίο θα αποτελείται από σκετς γνωστών κωμικών με διαλόγους υποτιτλισμένους, χορό (Country, rondo veneziano, in the navy, danse thai, mambo, pierrot columbine κτλ.) και μαύρο θέατρο. Είσοδος 5 ευρώ.
Τα χρήματα της βραδιάς θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση ενός σχολείου στην πολύπαθη Αιτή. Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας» συμμετέχει στην έκκληση για κινητοποίηση αλληλεγγύης προκειμένου να ξαναχτιστεί το σχολείο Alcibiade-Pommayrac της Αιτής, ένα σχολείο που συμμετέχει στο δίκτυο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής και στο οποίο φοιτούν 750 μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. Ας ξαναχτίσουμε το σχολείο Alcibiade-Pommayrac στο Jacmel της Αϊτής !

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

La révolte philosophique d’Albert Camus/Η φιλοσοφική επανάσταση του Αλμπέρτ Καμύ

Με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον θάνατο του Αλμπέρ Καμύ, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Νομού Σερρών "Σέρρες-Φος" διοργανώνει εκδήλωση. Για το μεγάλο λογοτέχνη και φιλόσοφο θα μιλήσει στις Σέρρες, στις 20 Φεβρουαρίου, ο γνωστός σε όλους ακαδημαϊκός Νίκος Λυγερός.

Ποιός είναι ο Νίκος Λυγερός
Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής (βλέπε www.lygeros.org). Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Στρατολογικού, στρατηγικός σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (Υπουργείο Παιδείας), καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμούς νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Δημοσίευσε περισσότερα από 4100 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει ποιητικές συλλογές (Πηγή ρωμιοσύνης, Φωτεινή νοσταλγία, Το χρώμα του αοράτου, Le souvenir du dragon, La croix du dragon), σενάρια (Οι σκιές του Πύργου, Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου), κωμωδίες (Autoréférence, Alter Ego, Un Deux-pièces), δράματα (Les démiurges, Les chacals, Les toques noires, Les lumières noires, Dialogues oubliés, Ludwig, Οι χορδές του χρόνου, Cinq mouvements pour un silence, L’homme qui n’existait pas, Formidabiles Homines, O άνθρωπος χωρίς όνειρα), τραγωδίες (Ορέστης και Ηλέκτρα, Αχιλλέας και Πενθεσύλια, Οδυσσέας και Καλυψώ), ορατόριο (Προμηθέας και Αθηνά), όπερα (Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας), μυθιστορήματα (Le chevalier sans armure, Τα τριάντα φιλιά του ήλιου), διηγήματα (Les Caméléons, Les condamnés à vivre, Sous l’olivier, le soleil, Révolutions Humaines) και δοκίμια (Leonardo da Vinci: Le génie universel, Νοητική Στρατηγική, Pensée stratégique européenne, Eléments de stratégie contemporaine, Humanitas et Tempus, Codex, Νοητική Γεωστρατηγική).

Invitation biodiversite


Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ιωαννίνων και ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν από κοινού, στις 8 Φεβρουαρίου, ημερίδα με ομιλίες και Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τη Βιοποικιλότητα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Διάρκεια Έκθεσης: κάθε πρωί μετά από συνεννόηση με την Υπεύθυνη του Γραφείου Περιβαλλοντικής, κα Μώκου. (τηλ: 69 36 14 36 63) και ως τις 20 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για 20 φωτογραφίες, μεγάλου μεγέθους, επιλογές του Yann Arthus-Bertrand, που έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, υποτιτλισμένες στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά, και που συνοδεύονται από προβολή dvd διάρκειας 22΄. Σκοπός τους να ευαισθητοποιήσουν με παιδαγωγικό τρόπο το κοινό σε θέματα βιοποικιλότητας και να αναδείξουν την εύθραυστη ισορροπία του πλανήτη.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. του Ελληνο-Γαλλικού Για την Περιβαλλοντική
Συλλόγου Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
Χριστίνα Μέμου Χρυσούλα Μώκου

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Φωτογραφίες από την εκδρομή στη Δοξιπάρα Έβρου/Des photos prises pendant l'excursion a Evros

Με την εκδρομή αυτή ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των φίλων και μελών του Συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας "Σέρρες-Φος" Ν. Σερρών". Ένα αφιέρωμα στις ανασκαφές του Ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Έβρου που είχε αρχίσει 2 χρόνια νωρίτερα με την ομιλία του αρχαιολόγου, υπεύθυνου για τις ανασκαφές στην περιοχή, κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο στο αρχαιολογικό μουσείο Σερρών.
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Κοπή βασιλόπιτας. Le gateau des rois

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, στις 11:00 το πρωί ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας "Σέρρες - Φος" σας καλεί σε ένα γαλλικό πρωινό καφέ στο ΛΟΚΑ, τέρμα Εξοχών (κοιλάδα Αγίων Αναργύρων). Παράλληλα θα γίνει και η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας για το καλό του χρόνου.


Chers membres, chers amis,

Dimanche 7 Février 2009 à 11:00 du matin l'Association Francohellenique «Serres - Fosses» vous invite à un petit déjeuner à la française au cafe Loka, (Vallée Saints Anargyri). On y goutera aussi le traditionnel gateau des rois pour le Nouvel An.