Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

2010 - Διεθνές έτος για την προστασία της βιοποικιλότητα : προκλήσεις για την Γαλλία


Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως Διεθνές έτος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος, η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των απειλών που αυτή δέχεται (διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, αποψίλωση δασών, γεωργικές πρακτικές, ρυπάνσεις). Πρέπει όμως επίσης να θέσουμε τις βάσεις για μιαν πραγματική αλλαγή. Προς τον σκοπόν αυτόν, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από μια πιλοτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του επιστημονικού χώρου, των δημοσίων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και συλλόγων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη σειρά δράσεων. Η διεθνής αυτή κινητοποίηση αποτελεί ευκαιρία για να καταλάβουμε καλύτερα ότι η βιοποικιλότητα διαδραµατίζει κρίσιµης σηµασίας ρόλο για τη συνολική βιώσιµη ανάπτυξη της Γης.


Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, ο Christophe FARNAUD, Πρέσβης της Γαλλίας στην

Ελλάδα, κήρυξε την έναρξη ενός ξεχωριστού διαγωνισμού με θέμα την ανεκτικότητα και το

σεβασμό του Άλλου, στην πρεσβευτική κατοικία, παρουσία των Djibril Cissé και Didier Domi.

Οι δύο γάλλοι πρωταθλητές, φίλοι στη ζωή και κάνοντας καριέρα στον Παναθηναϊκό και τον

Ολυμπιακό αντίστοιχα, δύο ομάδες σε άμεσο ανταγωνισμό για τον τίτλο του πρωταθλήματος

Ελλάδος, δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να γίνουν ανάδοχοι αυτού του εγχειρήματος που

απευθύνεται στους νέους έλληνες γαλλόφωνους μαθητές λυκείου και φοιτητές και να διοργανώνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας « Oui je parle français ». Οι παίκτες υπενθύμισαν τη σημασία της ανεκτικότητας, στα αθλητικά γήπεδα και εκτός αυτών. Ο Djibril Cissé, ο οποίος διάλεξε και το θέμα αυτού του διαγωνισμού, τόνισε την σημασία του σεβασμού του Άλλου και της διαφορετικότητάς του, επισημαίνοντας ότι ο πλούτος του σημερινού κόσμου βρίσκεται στην ποικιλομορφία. Ο Didier Domi δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο έπρεπε να αποτελεί ένα χώρο εκμάθησης της ανεκτικότητας για τους νέους. Αυτοί οι δύο αυθεντικοί επαγγελματίες, πολύ αφωσιωμένοι στην υπεράσπιση των ομάδων τους, έδωσαν ραντεβού την

Κυριακή 21 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ για το πολυαναμενόμενο ντέρμπι. Ο Djibril Cissé υποσχέθηκε στον Didier Domi μια ζεστή υποδοχή, αλλά πάντα φιλική, με σεβασμό στους κανόνες και στον αντίπαλο. Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Farnaud, χαιρέτησε την συμβολή σε αυτό το πολιτιακό σχέδιο, των δύο παικτών που ενσαρκώνουν εθιμοτυπικά την αντιπαλότητα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά που επέλεξαν να προωθήσουν στους νέους τις θεμελιώδεις αξίες της άθλησης και της κοινής ζωής της αρχαιότητας : την τιμιότητα, την ανεκτικότητα, και το σεβασμό του Άλλου. Υπενθύμισε ότι «αυτές οι αξίες είναι επίσης αξίες της γαλλοφωνίας που καθορίζεται σήμερα ώς ένας χώρος όπου τα άτομα μοιράζονται όχι μόνο μια γλώσσα, τα γαλλικά, αλλά πιο ευρέως ένα σύνολο αξιών. Πράγματι, εάν ο Oιεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας έχει γίνει ένας θεσμός σύμβολο της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, αν οι μη γαλλόφωνες χώρες που γίνονται μέλη του πληθαίνουν

συνεχώς, είναι γιατί προστατεύει και ενσαρκώνει καλοπροαίρετα, σε παγκόσμια κλιμακα, αυτές τις έννοιες της ανεκτικότητας και του σεβασμού που αυτός ο διαγωνισμός θέλει να προωθήσει». Τέλος, ο Christophe Farnaud ευχαρίστησε τον Djibril Cissé και τον Didier Domi γι αυτή την υπέροχη ευκαιρία που δίνεται σε όλους στην Ελλάδα να μιλήσουν με άλλο τρόπο για το επαγγελματικό άθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο. Τους έδωσε ραντεβού στην Γαλλική Πρεσβεία για την απονομή των βραβείων αυτού του διαγωνισμού, την εβδομάδα της Γαλλοφωνίας πριν από το ντέρμπι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα προσφέρουν στους νικητές μια πολιτιστική διαμονή δέκα (10) ημερών στο Παρίσι.

Όλες οι πληροφορίες γι αυτό το διαγωνισμό (συμμετοχές ώς τις 5 Μαρτίου), βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (www.ifa.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου