Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σπουδές στη Γαλλία

Η Γαλλία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γηραιάς Hπείρου, με δυνατότερους τομείς αυτούς των Οικονομικών, των Καλών Τεχνών, της Ιστορίας Τέχνης, της Φιλολογίας, των Νομικών, της
Μετάφρασης, της Διερμηνείας και της Μηχανολογίας. Οι ιστοσελίδες όλων των πανεπιστημίων διαθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα, τους καθηγητές, το κόστος των διδάκτρων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το κόστος διαβίωσης, την τοποθεσία, την τεχνολογική και υλικοτεχνική τους υποδομή κ.λπ.


Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας αποτελεί την πόρτα εισόδου για κάθε νεαρό Έλληνα που επιθυμεί να σπουδάσει στη Γαλλία. Το Γραφείο Σπουδών στη Γαλλία – Campusfrance, που βρίσκεται στο ισόγειο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31 106 80 Aθήνα), προτείνει καθόλη τη διάρκεια του έτους τη δημιουργία προσωπικού φακέλου και δωρεάν ενημέρωση.

Επαγγελματίες της κατεύθυνσης που επιθυμείτε είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να καταρτίσετε το πλάνο σπουδών σας, να σας βοηθήσουν στις διοικητικές διαδικασίες και να διευκολύνουν την εγκατάστασή σας στη Γαλλία.



Πληροφορίες για το Γραφείο Σπουδών στη Γαλλία – Campusfrance στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας :

www.ifa.gr



Επίσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθηνας προσφέρει από το 2009 πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία γίνεται στα γαλλικά και υπάγεται στη διοικητική και παιδαγωγική δικαιοδοσία των γαλλικών πανεπιστημίων :



Ανώτατη εκπαίδευση : προετοιμασία βασικού πτυχίου και μεταπτυχιακών προγραμμάτων (Γαλλική φιλολογία / Επαγγελματική μετάφραση/Διεθνείς Σχέσεις / Γαλλική Γλώσσα) με μεγάλα γαλλικά πανεπιστήμια.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας



Χρήσιμοι σύνδεσμοι στην Ελλάδα

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης





Το VRIκα! είναι ένα πρόγραμμα υποτροφιών μοναδικό στο είδος του που δημιουργήθηκε το 2004 από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Το VRIka! βασίζεται σε σχέσεις συνεργασίας. Από το 2005, γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία και από το 2006, η συνεργασία αυτή επεκτάθηκε και σε άλλους ελληνικούς φορείς.

Το VRIκα! προσφέρει υποτροφίες στους νέους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές (π.χ. Master, MBA) στη Γαλλία, με την προοπτική επανόδου στην Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταρτιστούν στα γαλλικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ‘Ελληνες που θα αποτελέσουν μελλοντικά στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Eπίσημη ιστοσελίδα του VriKA!

www.vrika.org



Μαθαίνω γαλλικά στη Γαλλία

“Γαλλοφωνία – Γαλλική γλώσσα”



Μαθαίνω γαλλικά στη Γαλλία

Από την άποψη αριθμού ομιλητών, 264 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν την γαλλική γλώσσα, η οποία, μαζί με την αγγλική, διαθέτει το πλεονέκτημα ότι ομιλείται και στις πέντε ηπείρους.

Posted Image Για την επιλογή ιδρύματος που θα απαντά στις προσδοκίες σας, σας προσκαλούμε να συμβουλευτείτε τον κατάλογο των εκπαιδευτικών κέντρων στη Γαλλία που προσφέρουν μαθήματα γαλλικής γλώσσας σε ξένους και διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους καθηγητές γαλλικών.

Κατάλογος εκπαιδευτικών κέντρων μάθησης γαλλικής γλώσσας στη Γαλλία



Χώρος εκπαίδευσης



Τα γαλλικά στη Γαλλία στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ευρετήριο εκπαιδευτικών κέντρων γαλλικής γλώσσας για ξένους στη Γαλλία.





Το Γραφείο CampusFrance: εθνική υπηρεσία για την προώθηση της ανώτατης γαλλικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, η οποία έχει σκοπό την καλύτερη υποδοχή και παραμονή των ξένων φοιτητών στη Γαλλία.

Σπουδάζω στη Γαλλία : Πλήρης φάκελος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων



Εργασία στη Γαλλία, χρήσιμες πληροφορίες



ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΘΝΟΣ



ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤH ΓΑΛΛΙΑ



Τα κάστρα γνώσης στην Πόλη του Φωτός



Η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Λειτουργούν στη Γαλλία δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά πρώτον, τα κλασικά «ΑΕΙ» και, κατά δεύτερον, τα «Grandes Ecoles», τα οποία όμως έχουν πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγάλο κύρος. Υπολογίζονται σε πάνω από 2.000 οι έλληνες που σπουδάζουν στη Γαλλία.



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Δίπλωμα Licence.



2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο και Μaster 2). Οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.

3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.



ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ:



Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κ.λπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.



Προπτυχιακές σπουδές



Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη.



Μεταπτυχιακές σπουδές



Οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στα πανεπιστήμια.

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι οι εξής:

1. Πτυχίο ΑΕΙ με αναλυτική βαθμολογία.

2. Επάρκεια στη γνώση της γαλλικής γλώσσας. Συνήθως ζητείται γνώση των Γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς ή DALF ή TCF.

3. Προσωπική επιστολή, όπου πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά: γιατί ο υποψήφιος επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, πώς πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει, προπτυχιακές εργασίες, διπλωματική εργασία, αναλυτική αναφορά στην πρακτική άσκηση, βιογραφικό σημείωμα.



Δίδακτρα



Στη Γαλλία, το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια (από 180 ευρώ έως 600 ευρώ) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, εφόσον το κράτος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών (από 6.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ετησίως ανά φοιτητή). Το κόστος εγγραφής στα ιδιωτικά ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

Κόστος ζωής: Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 900 ευρώ για Γρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης.



Χρήσιμες πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653 . E-mail: athenes@campusfrance.org.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. Τ.Θ. 18103. Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-821231 . E-mail: thessalonique@campusfrance.org.

Ιστοσελίδα στα Ελληνικά με on-line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org



ΡARIS Ι ΡANTHEON – SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙ Ι – ΠΑΝΘΕΟΝ.



www.unit-paris1.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.



PARIS ΙΙΙ – SORBONNE ΝOUVELLE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙΙ.



www.univ-paris3.fr

? Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.



PARIS ΙV – PARIS SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙV



www.paris4.sorbonne.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσότερων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.



UNIVERSITE NANTERRE PARIS X



www.u-paris10.fr

Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.



UNIVERSITE DENIS DIDEROT PARIS VII



www.sigu7.jussieu.fr

Κυψέλη σύγχρονων σπουδών γύρω από τις επιστήμες υγείας. Ιατρική, Βιολογία, Χημεία, Ψυχολογία και Ψυχιατρική βρίσκουν εδώ το κέντρο της έρευνας και της επιστημονικής αναζήτησης.



UNIVERSITE PARIS DAUPHINE PARIS IX



www.dauphine.fr

Στην κορυφαία θέση των γνωστικών αντικειμένων βρίσκεται η Πληροφορική. Η ανάπτυξη των σπουδών γύρω από τις νέες τεχνολογίες είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, γι αυτό το συγκεκριμένο ίδρυμα δέχεται συνεχώς δημόσιους επαίνους και έπαθλα από τις επιτροπές αξιολογήσεων.



ECOLE NORMALE SUPERIEURE – PARIS (1794)



www.ens.fr

Κατόπιν ειδικών εξετάσεων ένας αριθμός ξένων σπουδαστών γίνεται αποδεκτός σ’ αυτό το δημοφιλές πανεπιστήμιο της Γαλλίας που έχει να επιδείξει πολλούς διάσημους αποφοίτους. Για τους ξένους φοιτητές προβλέπονται πέντε κατατακτήριες εξετάσεις για το πρώτο έτος σπουδών. Επίσης υπάρχουν δύο κατατακτήριες εξετάσεις για το δεύτερο και το τρίτο έτος σπουδών στα πεδία των Φυσικών Επιστημών (για τέσσερις θέσεις) και μία εξέταση για το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΕΝS-Εurορe (15 θέσεις) που απευθύνεται σε φοιτητές μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής, βιολογίας, γεωλογικών σπουδών κ.λπ.



ECOLE ΡOLYTECHNIQUE (1794)



www.polytechnique.fr

Ιδρύθηκε για να καταρτίζει στρατιωτικούς μηχανικούς. Αν και ακόμη λειτουργεί υπό την εποπτεία του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, ο ρόλος της σχολής έχει αλλάξει.

Σήμερα πλέον οι απόφοιτοι γίνονται ερευνητές, υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, μηχανικοί με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, καθώς και διευθυντικά στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η εισαγωγή στην Εcole Ρolytechnique, γίνεται με εξαιρετικά αυστηρές εξετάσεις.



UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V



www.univ-paris5.fr



Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών ιδιαίτερα γύρω από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.



ΕCOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ΒEAUX-ARTS ΡARIS (ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ)



www.ensba.fr

Εκτός από την αίτηση και τις εξετάσεις, η διαδικασία εισαγωγής προϋποθέτει την υποβολή ντοσιέ με 20 πρωτότυπες εικαστικές εργασίες.

Διάρκεια σπουδών: 5 έτη. Πτυχίο: Diplome National Superieur d’ expression plastique. e-mail για αιτήσεις αλλοδαπών: mathilde.ferrer@ensba.fr



ECOLE ΝATIONALE SUPERIEURE DES ARTS DECORATIFS – ΡARIS (ΕΝSΑD) – ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΑΡΙΣΙ (1767)

www.ensad.fr

e-mail για αιτήσεις: admissiοn@.ensad.fr

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διακοσμητικό σχέδιο. Ενδυματολογικό σχέδιο, εικόνα και επικοινωνίες, multimedia, γραφικά, σκηνογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, διαφημιστική αφίσα. Διάρκεια σπουδών: 4 έτη.



ECOLES CENTRALES (1829)



www.ecp.fr

Η πρώτη Grand Εcole ιδρύθηκε στο Παρίσι για να καταρτίζει μηχανικούς για τη βιομηχανία. Πέραν του Παρισιού, υπάρχουν Εcoles Centrales επίσης στη Λιλ, τη Λιόν και τη Ναντ. Σήμερα, στις Εcoles Centrales, δημοφιλέστερες κατευθύνσεις είναι: Πληροφορική, Συστήματα Ελέγχου, Ηλεκτρονική, Μηχανολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου