Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ροή κεφαλαίων και προϊόντων από τη Γαλλία

Ισχυρές οικονομικές σχέσεις, τόσο από πλευράς εμπορίου όσο και από πλευράς επενδύσεων, συνδέουν την Ελλάδα με τη Γαλλία. Σημαντική παρουσία στη χώρα μας έχουν γαλλικές τράπεζες (Credit Agricole, Société Générale) και άλλες επιχειρήσεις, ενώ σαφώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ελλειμματικές για την Eλλάδα.
Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς η Γαλλία είναι μια πανίσχυρη χώρα στις εξαγωγές (και γενικά έχει εμπορικό πλεόνασμα με την εξαίρεση των τελευταίων ενός - δύο ετών), τόσο στη βιομηχανία όσο και στον αγροτικό τομέα, και με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ενώ η Eλλάδα είναι μια χώρα με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που καταφέρνει να το χρηματοδοτεί με τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, τον τουρισμό, τους άδηλους πόρους και τις εισροές κοινοτικών πόρων.


3,8 δισ. ευρώ στο εμπόριο

Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2007 διαπιστώθηκε οριακή υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση κατά επίσης 2% των γαλλικών εξαγωγών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος εις βάρος της χώρας μας. Οι ελληνικές εξαγωγές έφταναν τα 716 εκατ. ευρώ (από 733 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά) ενώ οι γαλλικές εξαγωγές τα 3,08 δισ. ευρώ (από 3,01 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος).
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, η Γαλλία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή της Eλλάδας και τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη της, αντιστοιχώντας στο 4% των εξαγωγών και το 6% των συνολικών εισαγωγών μας. Οι σημαντικότερες εισαγωγές μας από τη Γαλλία είναι αυτοκίνητα και κρέατα, ενώ εξάγουμε ψάρια, ορυκτές πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα. Oι γαλλικές φίρμες (Peugeot, Citroen, Renault) κατείχαν το 12% της ελληνικής αγοράς καινούριων επιβατηγών αυτοκινήτων κατά το 2007, πουλώντας περισσότερα από 30.000 οχήματα.
Aν και η Eλλάδα έχει γενικά ελλειμματικό ισοζύγιο, η κατάσταση με τη Γαλλία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανισότητα καθώς πουλάει στην Eλλάδα τέσσερις φορές περισσότερα προϊόντα απ’ όσα αγοράζει από αυτήν. Eλλειμματική για την Eλλάδα είναι η σχέση και με τους άλλους δύο μεγάλους εμπορικούς εταίρους της, την Iταλία και τη Γερμανία, ωστόσο αν και το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος, η σχέση εξαγωγών-εισαγωγών είναι κάπως μικρότερη καθώς εξάγουν δυόμισι και τρεις φορές, αντίστοιχα, περισσότερα προϊόντα από αυτά που εισάγουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού τμήματος της γαλλικής πρεσβείας, το εμπορικό έλλειμμα της Eλλάδας έναντι της Γαλλίας φαίνεται να έχει διαρκή χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, η Eλλάδα αποτελεί μια δυναμική αγορά για τη Γαλλία τόσο για καταναλωτικά προϊόντα, χάρη στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου (άλλωστε η Γαλλία φημίζεται για τα προϊόντα πολυτελείας που παράγει τόσο στη βιομηχανία όσο και στα τρόφιμα), όσο και για μηχανολογικό και ενδιάμεσα αγαθά, χάρη στις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας.

90 θυγατρικές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Eλληνικό Kέντρο Eπενδύσεων (EΛKE), γνωστό πλέον και ως Invest in Greece, η Γαλλία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ροών επενδύσεων στην Eλλάδα, τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή κεφαλαίων της χώρας μας μέσω αμέσων επενδύσεων. Περίπου 90 θυγατρικές γαλλικών επιχειρήσεων βρίσκονται εγκατεστημένες στην Eλλάδα και απασχολούν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Στον τραπεζικό τομέα η Credit Agricole κατέχει το 70% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας και η Societe Generale εξαγόρασε το 2004 το 50,1% των μετοχών της Γενικής Τράπεζας. Ο όμιλος Carrefour, με τη στρατηγική συμμαχία με τον Ομιλο Μαρινόπουλου, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ομίλων διανομής. Αλλοι σημαντικοί γαλλικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι Lafarge, Alcatel, Alstom, Schneider, Rhodia, Pernot-Ricard, Fnac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου